Hoe werkt klittenband

Klittenband, hoe schrijf je het en hoe werkt het precies?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen komen we veel verbasteringen van het woord klittenband tegen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de meeste mensen het product wel kennen maar het zelden zelf kopen. Dat is pas aan de orde als het klittenband op een gebruiksvoorwerp versleten is (meestal maar 1 kant) of wanneer je zelf op het idee komt dat dit toch wel een erg handig alternatief voor bijvoorbeeld boren en schroeven is. Het meest handige van dit product is natuurlijk dat het hersluitbaar is, en bij een goede kwaliteit (er zijn ook veel niet goede kwaliteiten) wel zo'n 10.000 keer.

Bekijk het klittenbandassortiment

De juiste naam is dus klittenband met een "N". Ooit is er bedacht dat alles wat bestaat uit delen waarvan er meer dan 1 zijn, in meervoudsvorm wordt. aangeduidt. Dus bij klittenband heeft men bedacht dat dat van klitten gemaakt is (hetgeen ten dele waar is). Van de zon is er helaas maar 1, dus vandaar zonnebrand.

Vóór de spellingswisseling heette het product dus gewoon klitteband.

In ons dagelijks werk als leverancier komen we de meest uitéénlopende benamingen tegen zoals klitband, kliteband, glitband, klitterband (een veel voorkomende) maar ook glitterband en Velcro.

Met Velcro is iets bijzonders aan de hand. Dat is een geregistreerde merknaam die staat voor Velours en Crochet wat zoveel betekent als lussen en haken. En dat is nou precies hetgeen waar de werking van klittenband op gebaseerd is. Haken en lussen.

Een complete sluiting bestaat dus uit haakband (band met haakjes) en lusband (band met lusjes). De haakjes grijpen aan in de lusjes en de sluiting is een feit. Bij het lostrekken veren de haakjes, die aan het eind voorzien zijn van een bolletje) open, zonder de lusjes kapot te trekken.

Is het lusband echter van slechte kwaliteit, dan zuller deze sneller breken en aan het eind van de rit zijn er geen lusjes meer over waarin de haakjes kunnen aangrijpen en is het klittenband versleten. Borstelen wil nog weleens helpen omdat platgedrukte lusjes dan weer "tot leven" komen, maar op dat moment is het toch tijd om aan vervanging te gaan denken.

In de loop der jaren zijn er talloze varianten bedacht en zijn er vele fabrieken ontstaan die klittenband produceren. De meest bekende variant is band waarvan de rug belijmd is, zelfklevend klittenband noemen we dat. Uiterraard is dit weer onderverdeeld in groepen met lijmen die speciaal gemaakt zijn voor bepaalde ondergronden want niet elke lijm houdt op elke ondergrond.

Belangrijk in alle situaties waar de zelfklevende variant wordt toegepast is dat de kleeflaag (de lijm) een sterkere hechting aangaat met de ondergrond dan de hechting die de haken met de lussen aangaan. Anders zou je met het lostrekken van de sluiting niet het klittenband maar de lijmlaag lostrekken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zelfklevend klittenband wordt vaak verward met "dubbelzijdig" klittenband terwijl dit wezenlijk andere producten zijn. Met dubbelzijdig klittenband wordt band bedoeld waarbij het haakband en het lusband blijvend met de rug op elkaar zijn gebracht. Zo ontstaat dus een band met aan de ene kant haakjes en aan de andere kant lusjes, ideaal voor het bundelen van allerhande zaken zoals kabels, tuinslangen etc.

Hiervan zijn later weer kabelbinders zoals CableStrap, EasyWrap en ProTec C-Strap afgeleidt. De werking is altijd gebaseerd op het ene principe: haakband dat aangrijpt in lusband.

Wanneer u na het lezen van dit stukje tekst nog meer twijfelt aan wat u precies nodig heeft dan ligt dat niet aan u maar aan het aantal producten dat beschikbaar is.

Speciaal voor dat soort vragen zit ons telefoonteam voor u klaar, dus bel ons gerust op nr 088 5450722 (of vanuit België 0031 88 5450722). Natuurlijk zijn al onze adviezen gratis en geheel vrijblijvend.

Naar productoverzicht